Alles oplossen voor een ander, voor wie doe je dat?

Alles oplossen voor een ander, voor wie doe je dat?
Ze doet altijd haar best zegt ze. Ze zorgt voor haar kinderen, de honden en staat voor iedereen klaar die hulp nodig heeft. Elk ‘probleem’ of mogelijk probleem is ze voor. Ze ziet het ze voelt het, onderneemt actie… en o, van binnen is ze al moe voordat ze er aan begonnen is. Een gevoel van een vermoeiende sleur achtervolgt haar. Ze is ervan zich bewust, alleen ze weet niet hoe ze het kan veranderen.

Ik ben zo moe zegt ze, ik wil zo graag tijd voor mezelf en wat meer rust en ruimte.
Ik vraag haar wat ze allemaal doet en ze vertelt dat ze eigenlijk alles doet. De kids, werk, man, hond, de buren, noem maar op. Eigenlijk weet ze heel goed wat ze mag doen, alleen die controle loslaten is een dingetje.

Ik vroeg aan haar hoe het leven doorliep toen zij er niet was. Haar oma was erg ziek waardoor ze meer van huis en haar gezin weg was. Wie had toen alles geregeld en wie zorgde er voor haar kinderen en hond? Haar man gewoon, zei ze en opa en oma waren er ook voor als het nodig was.  

Terwijl ze dit zei, zag ik een paar lampjes aan springen. Hmm dus als ik weg ben, wordt ook alles opgelost en draait de wereld ook door. Oei, dat deed pijn! Wat als ze mij helemaal niet nodig hebben?

Dat betekent dat ze dus kan zorgen voor tijd, rust en ruimte. Maar ja, hoe voelt dat dan? Lees daarvoor ook even deze blog met tips en overtuigingen 😉

De spagaat tussen ruimte en oplossen
Dan word het lastig. Ze wil ruimte en rust, maar een keer een weekendje weg, of dat haar man de hond uit laat of de kinderen op bed legt is te moeilijk. Ja maar, anders…. Ja maar, anders….

Terwijl ze weet dat het leven gewoon doorgaat wanneer zij er even niet is. Dan wordt de hond ook uitgelaten, boodschappen gedaan en de kinderen naar bed gebracht. Op een andere manier wellicht, maar het leven gaat door. En de vraag is of ze er veel slechter van worden als het eens op een andere manier gebeurt.

Wat het doet met een ander wanneer jij alles oplost
Wanneer de balans tussen oplossen en zelf laten leren niet goed is, word er eigenlijk een leermoment ontnomen voor de ander.

Wanneer er bijvoorbeeld 10 oplossingen of waarschuwingen komen wanneer Sam op zijn blote billen van de glijbaan af wil en er af wordt getrokken of een onderbroek aankrijgt, heb je dit al.
Wat als hij zelf leert en ervaart hoe het is op de glijbaan zodat hij daarna ZELF de keuze kan maken wat hij wil. Scheelt een hoop energie voor de een en Sam kan lekker zelf leren, ervaren en keuzes maken.

We lossen zo graag op voor de ander. Een hoge ademhaling (let er maar eens op), oplossing, confrontatie vermijden en pijn. En toch weten we allemaal ergens dat we juist kunnen leren door iets te ervaren.

Een client vertelde hoe het voelde toen ze zelf haar eigen boontjes moest gaan doppen. Wat een taai gevoel was dat aangezien altijd alles gedaan werd en bepaalt werd. De was werd gedaan, wat ze aan moest trekken, hoe laat ze haar bed uit moest, dat ze haar bord leeg moest eten, dezelfde sokken aan en ga zo maar door. Er was altijd een vorm van controle. Dat zorgde ervoor dat ze niet leerde om zelf keuzes te maken en zelf te ervaren hoe het is wanneer er een keuze gemaakt wordt. Dat er mogelijkheden zijn in plaats van altijd alleen dat wat voorgeschoteld werd. En dan vaak ook nog in de zin van, ik doe het wel dan wordt het tenminste goed gedaan.

De cirkel tussen oplossen en zelfvertrouwen
Onze Sam mag mee helpen koken. Oh zegt mijn moeder met een scherp mes? Ja zeg ik, dat doen we veilig in stapjes.
Wat er gebeurt wanneer je alles oplost, is dat kinderen en volwassenen niet zelf de kans krijgen om te leren en te ervaren. Je weet pas wat warm water is als je weet hoe koud water voelt. Het draait om verschil.
Buiten dat stuk is het ook belangrijk dat er ruimte is om te leren en te ervaren. Anders ontneem je groei en zelfvertrouwen. Als mensen niet leren op zichzelf te vertrouwen, dan worden ze heel onzeker en durven ze niet buiten hun comfortzone te gaan. En dan kunnen ze niet groeien.

Wat als het iemands pad is om over hete kolen te lopen en jij tilt diegene op naar de andere kant? Dan ontneem je iemand een leerproces. En hoe het werkt met processen is dat ze zich blijven herhalen tot je ze leert. Dus voor de een is dat ‘niet helpen’ en voor de ander ‘over hete kolen lopen’.

Door los te laten en de ander te steunen in plaats van op te lossen, geef je de ander veel meer. Je geeft ze een ervaring en je geeft ze de mogelijkheid om op zichzelf te vertrouwen, maar ook om hun eigen oplossingen te bedenken. Misschien zijn die wel anders dan die van jou en heel misschien kun jij daar zelfs ook weer van leren 😉.

Oplossen versus steunen en waarom het verslavend kan werken
Van het een word je afhankelijk en van het ander word je zelfstandig en voel je je gesteund. Als je altijd alles voor de ander doet, dan creëer je een afhankelijke energie, want de ander denkt dat hij of zij het allemaal niet goed doet.

Constant aan staan en fixen betekent actie en stress voor je lichaam. Elk rustmoment wat je dan kunt pakken voelt heel ongemakkelijk. En dan heb ik het niet over rustmomenten nadat je 30 dingen hebt gedaan en dan pas vind dat je rust verdient hebt 😉 Dat geeft hormonaal een piek cortisol en wanneer je dit dagelijks met jezelf doet, wordt die piek chronisch.

Oplossen= iets oplossen voor de ander (vaak zonder toestemming)
Dit kan bijvoorbeeld zijn vanuit het volgende:

  • Omdat je bang bent dat je alleen bent als je niks voor een ander doet
  • Controle omdat je jezelf het niet waard vindt of uit onmacht of onzekerheid, controle en oplossen geeft zekerheid
  • Omdat je dit geleerd hebt van huis uit
  • Na een (traumatische) gebeurtenis om emoties te vermijden

Steunen= luisteren, vragen en misschien gewoon niets anders doen dan aanwezig zijn en iemand het zelf laten ondervinden.
Je kunt ook vragen stellen:

  • Hoe voel je je hierbij?
  • Wil je misschien hulp?
  • Mag ik iets zeggen, wil je mijn mening?

Oefening controle loslaten:

  1. Haal diep adem in je buik, bedenk een situatie zoals je herkent in mijn blog
  2. Wanneer je merkt dat je ademhaling omhoog gaat, laat je deze zakken
  3. Hoe voel het in je lichaam wanneer je niks gaat oplossen, wat gebeurt er dan
  4. Ervaar wat dat met je doet wanneer je niks kan en doet
  5. Adem rustig verder en kijk of jouw lichaam nog kan ontspannen


Zo leer je jezelf en je lichaam om ontspannen te worden en te blijven. Wil je samen kijken hoe je jouw cirkel kunt doorbreken voor je in een burn-out terecht komt, of jezelf zo verloren voelt dat je helemaal niet meer weet wat je moet doen?
Vraag dan een gratis sessie aan dan kijk ik met je mee (steun) en vinden we ‘samen’ een oplossing😉

Fijne dag en liefs,

Yvonne van Alphen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!